Vrouw veroordeeld voor aanmaken vals Facebook account

Geschreven door Joost

Tags: Juridisch, Nieuws

De Standaard meldt dat de Dendermondse strafrechtbank in België veroordeelde maandag de 41-jarige Elsie D.G. tot een celstraf van achttien maanden voorrwaardelijk. Over de geëiste schadeclaim van 5000 euro wordt geen melding gemaakt. De vrouw stond voor de rechter omdat ze een valse Facebook account van haar advocaat Bart De Maeseneir had aangemaakt.

Via dit Facebook profiel stuurde in zijn naam liefdesverklaringen naar zijn collega’s, zette kinderporno op zijn profiel en schold zijn klanten uit. Zelf zat de advocaat niet op facebook, hierdoor had hij in eerste instantie niets in de gaten. Eén annder werd duidelijk toen collega’s hem aanspraken over vreemde opmerkingen die hij zou gemaakt hebben, zijn kinderen niet meer naar verjaardagsfeestjes mochten en ook zijn echtgenote opmerkingen kreeg van vrienden en kennissen.

Het aanmaken van een Facebook account lijkt misschien onschuldig, maar het slachtoffer denkt hier inmiddels heel anders over ‘We zijn met heel ons gezin door de hel gegaan, dit tartte werkelijk alle verbeelding’, zegt hij (bron). Hieruit blijkt niet alleen de impact van identiteitsfraude, maar ook de vanzelfsprekendheid voor mensen in zijn omgeving dat het Facebook account daadwerkelijk van het slachtoffer was.

De zaak speelt al sinds 2011, toen werd de vrouw al aangehouden en veroordeeld. Destijds speelde een vergelijkbare zaak. Een vrouw maakte een vals Facebook account aan van haar ex-baas en wekte de indruk dat deze overspel pleegde. Ze werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zeven maanden en een geldboete van 550 euro. Haar man werd vrijgesproken.

Het belang van online identiteitsbeheer en preventie van indetiteitsfraude werd door deze zaak duidelijk: Door de vrouw uit Kortemark te veroordelen, erkent het gerecht volgens Pierson, professor ICT-gebruik en innovatie aan de VUB ‘dat wat we online doen, niet meer los staat van wat we in het echte leven doen. Deze gebeurtenissen op Facebook zijn ‘echt’, en niet zomaar virtueel (bron).

Reageer