Voorkom fraude en phishing per e-mail met een tijdelijk e-mailadres

Geschreven door Joost

Tags: Preventie, Tips

Voor steeds meer doeleinden wordt je e-mailadres gevraagd. Registratie voor toegang tot websites, ontvangen van een nieuwsbrief, het aanmaken van een gebruikersaccount enzovoort. Vaak om een valide reden, maar vergeet niet dat je e-mailadres hierdoor steeds makkelijker gekoppeld kan worden aan je identieit. Ook komt je e-mailadres op plaatsen terecht waar je geen controle meer hebt over toegang en verspreiding. Dit verhoogt het risico op fraude en de kans op phishing e-mails.

Natuurlijk kun je een tweede e-mailadres aanmaken bij bijvoorbeeld GMail of Outlook.com en deze enkel en alleen voor registratiedoeleinden te gebruiken. Dit is handig als je je bijvoorbeeld registreert voor een forum waar je regelmatig terugkomt. Het kan namelijk voorkomen dat je het wachtwoord vergeet en deze wilt opvragen per e-mail. Maar dit is niet altijd de beste oplossing, het risico op fraude, phishing en spam is misschien kleiner, maar nog wel degelijk aanwezig.

Je kent het misschien wel, je bent op zoek naar informatie en die informatie is alleen beschikbaar voor geregistreerde gebruikers van de betreffende website of forum waar de informatie op staat. Of je wil eenmalig meedoen aan een actie waarbij je e-mailadres wordt gevraagd. Je kunt dan proberen een niet-bestaand e-mailadres te gebruiken, maar vaak wordt er gebruik gemaakt van een bevestigingsmail. Voor deze registraties zijn er verschillende tijdelijke e-maildiensten beschikbaar.

Deze diensten bieden je tijdelijk, bijvoorbeeld 20 minuten, een e-mailadres. Dit adres kun je opgeven tijdens de eerdergenoemde registraties op websites. De bevestigingsmail wordt naar dit tijdelijke e-mailadres verstuurd. Op de webpagina van de dienstverlener kun je de e-mail bekijken en zonodig en de activeringslink openen. Een aantal diensten, bijvoorbeeld 20minutemail, kan ook de e-mail doorsturen naar je echte e-mailadres.  Na het klikken op de link kun je de e-mail van de website verwijderen.

Hieronder een overzicht van een aantal tijdelijke e-maildiensten. Rest alleen nog een waarschuwing; het is niet altijd duidelijk wie deze dienst verleent, in welk land de dienst zich bevindt of wat het privacybeleid is. Gebruik daarom zo min mogelijk, het liefst geen persoonlijke gegevens als je registratiemails naar een tijdelijke e-maildienst laat sturen. Vetrouwelijke gegevens zijn al helemaal uit den boze.

http://10minutemail.com
http://12minutemail.com/
http://www.20minutemail.com/
http://www.30minutenmail.eu/
http://jetablemail.org
https://www.guerrillamail.com/nl/
http://www.12houremail.com/mail/

Heb jij ook ervaring met vergelijkbare diensten en wil je deze delen? Laat het weten in een reactie.

Reageer