Gebruik van ‘kopietje paspoort’ in de private sector

Geschreven door Joost

Tags: Achtergrond, Juridisch, Overheid

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) biedt op de website mijnprivacy.nl op een toegankelijke wijze informatie aan over wetten en regels met betrekking tot het maken van kopieën van een identiteitsbewijs. Goed bruikbaar als één van de veelgestelde vragen op de website overeenkomt met jouw vraag. Wil je meer diepgaande informatie over dit onderwerp, dan biedt het dossier Kopie identiteitsbewijs helaas weinig achtergrondinformatie. Deze informatie is echter wel beschikbaar, maar dan via de site van het CBP zelf.

Hierop kun je het CBP Richtsnoer “Identificatie en verificatie van persoonsgegevens: Gebruik van ‘kopietje paspoort’ in de private sector” vinden. Een uitgebreid document met voorbeelden, achtergrondinformatie en verwijzingen naar wetteksten. Een must-have voor iedereen met interesse in identiteitsfraude. Download het volledige CBP richtsnoer hier.

Uit het persbericht van het CBP:

Bedrijven en organisaties kopiëren steeds vaker het identiteitsbewijs van bijvoorbeeld klanten en relaties. Dit verschijnsel staat ook wel bekend als ‘kopietje paspoort’.  Het op grote schaal kopiëren of scannen van identiteitsdocumenten brengt risico’s met zich mee voor de persoonlijke levenssfeer van burgers, zoals identiteitsfraude. Mensen kunnen hiervan jarenlang financiële en maatschappelijke schade ondervinden. Een kopie maken van een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart is dan ook – op enkele uitzonderingen na – bij wet verboden. Bedrijven en organisaties in de private sector kunnen in de meeste gevallen voor legitimatie volstaan met de vraag aan klanten om hun paspoort of ander identiteitsdocument te tonen. Om de regels te verduidelijken, heeft het College bescherming persoonsgegevens (CBP) richtsnoeren opgesteld voor het overnemen van persoonsgegevens en het kopiëren/scannen van identiteitsdocumenten. De richtsnoeren bevatten ter illustratie veelvoorkomende situaties waarbij om een identiteitsbewijs wordt gevraagd, zoals onder meer bij hotels en sportscholen. De richtsnoeren treden vandaag in werking.

 

Reageer