BSN op andere plek in paspoort om fraude te bestrijden

Geschreven door Joost

Tags: Uncategorized

Het burgerservicenummer (BSN) zou niet meer op dezelfde pagina van het paspoort moeten staan als de pasfoto en de overige persoonsgegevens. Minister Ronald Plasterk gaat bekijken of het mogelijk is het nummer op een andere bladzijde te zetten. Dat zei hij woensdag in de Tweede Kamer in reactie op een voorstel van CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. .

Door het BSN te verplaatsen wordt het moeilijker om identiteitsfraude te plegen. ‘Als je dan een kopie van je paspoort moet achterlaten, staat je BSN er niet op’, aldus Van Toorenburg. ‘Nu geef je je paspoortnummer, BSN en pasfoto weg. Daarmee kunnen mensen via allerlei systemen meer gegevens van jou lospeuteren. Door het verplaatsen van het BSN-nummer, maak je dat een heel stuk moeilijker.’

Na 1 oktober komen de nieuwe modellen van de id-kaart en het paspoort beschikbaar. Op de nieuwe id-kaart gaat het BSN al naar de achterzijde. Voor het paspoort moet nog even worden gekeken of en hoe het nummer verplaatst kan worden, maar Plasterk was daar wel enthousiast over.

Iedereen die bij de gemeente staat ingeschreven heeft een persoonlijk burgerservicenummer (BSN), voorheen het sofinummer. Dit nummer staat onder meer op het paspoort, identiteitsbewijs en het rijbewijs. Het BSN is al veiliger tegen identiteitsfraude dan het oude sofinummer.

Bron: ANP en trouw.nl

2 Comments For This Post I'd Love to Hear Yours!

  1. AKA Design says:

    Leuk plan van het CDA, maar volstrekt zinloos zolang zelfstandigen door de overheid worden gedwongen om hun BTW nummer openbaar op hun facturen en website te vermelden – terwijl dit exact hetzelfde nummer is, met de toevoeging B01.
    Ik moet zeggen dat ik er wat cynisch van wordt. Ik heb het CDA over deze kwestie gemaild, maar ze namen zelfs niet de moeite om te reageren. Blijkbaar zijn de opmerkingen over BSN alleen voor de bühne? Gelukkig heb ik wel een PvdA kamerlid gevonden wat er mee aan de gang wil.

    • admin says:

      Uitstekend punt van je. Zoals al vaker blijkt is prevetntie van online (en in dit geval ook deels offline) identiteitsfraude een onderwerp waar de overheid veel over moet leren en actie moet ondernomen op de huidige misstanden. Inmiddels heb ik een artikel geplaatst over je “actie” als ik het zo mag noemen (https://www.identiteitkwijt.nl/risico-op-identiteitsfraude-voor-zzper/). Laten we hopen dat de vele ZZP’ers in Nederland je bericht oppikken en actie ondernemen door te reageren op je artikel en een signaal te versturen naar de politieke partijen.

Reageer